When Harry Met Sally

Mr Ink en Mr Knight proberen zich te bekwamen in het schrijven van komedie. Het was daarom een goed idee om When Harry Met Sally eens te herbekijken.

Want waarom is deze romantische komedie zo goed?
(oke, eerst moet je weten dat de film natuurlijk de nodige ‘cheesy’ momenten kent en men gaat regelmatig over the top, maar dat hoort nu eenmaal bij het genre he, en wij vinden dat persoonlijk helemaal niet erg, dat de film daarnaast de nodige voorspelbare momenten kent is ook logisch)

Wel eerst en vooral: het scenario (natuurlijk) maakt deze film zo goed.
Dat is eigenlijk in principe al onvoorstelbaar: 90 minuten lang gaat het alleen maar over relaties en dan vooral eigenlijk over de relaties van Harry, Sally en de vooral uiteraard de relatie tussen de twee.
En dat blijft dan 90 minuten lang super leuk en boeiend.
Ga d’r maar aan staan.

Het eerste deel van de film (zo’n drie kwartier) bestaat haast enkel uit dialogen tussen Harry en Sally! Dialogen in de auto, in een restaurant, in het vliegtuig, over de telefoon. Die dialogen zijn echt heel leuk en scherp geschreven, hele kiene observaties over mannen en vrouwen en alles wat zich daartussen af kan spelen.
Er moet wel meteen bij gezegd worden dat regisseur Rob Reiner en scenariste Nora Ephron konden beschikken over twee geweldige komische acteurs (de tweede reden waarom deze film zo goed is): Billy Crystal en Meg Ryan. Zeker de laatste is sprankelend en een lust voor het oog. (haar ‘fake-orgasm’ scene in het restaurant is een classic en heel slim geregisseerd).
Nora Ephron gebruikt daarnaast allerlei komische scenario-technieken die heel slim zijn toegepast, maar die lastig zijn uit te leggen zonder de film erbij. De techniek dat je als kijker meer weet dan de personages speelt de scenariste in ieder geval voortdurend heel slim uit, en belangrijk: met altijd een komisch effect.

De personages Harry en Sally komen aanvankelijk qua karakter totaal niet overeen: ze vinden elkaar niet leuk en niet grappig, maar gedurende het verloop van het verhaal maken ze een evolutie (!) mee die heel logisch is, maar tegelijkertijd haast ongemerkt subtiel plaatsvindt. Echt heel knap geschreven.

De film volgt alle conventies van de romantische komedie, iemand die mee keek zei bijvoorbeeld: “Ik vind m goed hoor, maar tis wel een vijftv film eigenlijk?”. Hieruit blijkt dat de film niet afwijkt van de romcom-conventies. Toen we de volgende dag weer spraken over de film, gaf degene toe dat het eigenlijk wel veel beter was dan de doorsnee romcoms.
En dat is alweer zo geniaal aan de film: je denkt eigenlijk de hele tijd met een leuke romcom te maken te hebben, maar uiteindelijk is het een film die veel langer blijft natrillen, juist omdat er van de romcom paden wordt afgeweken en er stiekem veel dieper wordt gegraven. Bepaalde uitspraken zijn diepzinniger dan je op het eerste gezicht doorhebt. Grappen zijn scherp en de teksten slim en vlot.
Eén van de meest romantsiche momenten uit de film is aan het einde wanneer Sally tegen Harry zegt: “I hate you, I hate you!”. Als je dat kunt dan kun je veel he.
Zo is de film een aaneenschakeling van heerlijke vondsten, heerlijke dialogen en heerlijke ideeën. Eén waar je als beginnend comedy-scenarist veel van kunt leren.

Advertenties

Eén reactie to “When Harry Met Sally”

  1. Dit is de lievelingsfilm van mijn mama ! ik heb die nog niet gezien :p zal eens moeten de dvd huren denk ik 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: